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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION  
OF THE STATE OF SOUTH DAKOTA 

_______________________________________  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
_______________________________________ 
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    * 
     
 

 
                        

 

COMES NOW, the Public Utilities Commission Staff (“Staff”) and hereby files these 

initial comments to the Department of Public Safety/9-1-1 Coordination Board’s (“Applicant”) 

Petition for a Declaratory Ruling.  

Question Presented 

Does South Dakota law require bona fide requests as a prerequisite to determining if RLEC 

exemptions do or do not apply when a CLEC is requesting delivery of 9-1-1 traffic from an RLEC, 

assuming voluntary agreements are not feasible? 

Legal Guidance 

SDCL 49-31-81 and 49-31-79 are the guiding statutes regarding a requirement that 

telecommunications carriers interconnect and incorporate the coordinating federal statutes. The 

statutes state: 

SDCL 49-31-81-The commission may implement and comply with the provisions 
of the federal Telecommunications Act of 1996, including the promulgation of rules 
pursuant to chapter 1-26. Except to the extent a local exchange carrier is exempt from or 
has received a suspension or modification pursuant to 47 U.S.C. § 251(f)(1) or 251(f)(2), 
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as of January 1, 1998, and the provisions of this chapter, the carrier shall provide 
interconnection, network elements, and other telecommunications services to any provider 
of competitive telecommunications services that requests such interconnection and 
services to the extent required by 47 U.S.C. §§ 251(a) to 251(c), inclusive, as of January 1, 
1998. If the parties are unable to voluntarily negotiate an agreement for the interconnection 
or services requested, either party may petition the commission to mediate or arbitrate any 
unresolved issues as provided in 47 U.S.C. § 252. The provisioning of interconnection, 
network elements, and other telecommunications services to the extent required by 47 USC 
§§ 251(a) to 251(c), inclusive, by a local exchange carrier pursuant to this section is not 
subject to §§ 49-31-1.1 to 49-31-1.4, inclusive, 49-31-3.1 to 49-31-4, inclusive, 49-31-
12.2, 49-31-12.4, 49-31-12.5, and 49-31-18 and 49-31-19, inclusive.  

 
49-31-79.   Pursuant to 47 U.S.C. § 251(f)(1) as of January 1, 1998, the obligations 

of an incumbent local exchange carrier, which include the duty to negotiate and provide 
interconnection, unbundled network elements, resale, notice of changes and collocation, 
do not apply to a rural telephone company unless the company has received a bona fide 
request for interconnection, services, or network elements and the commission determines 
that the rural telephone company shall fulfill the request. The commission may only 
determine that the rural telephone company shall fulfill the request if, after notice and 
hearing pursuant to chapter 1-26, the commission finds that the request is not unduly 
economically burdensome the request is technically feasible, and the request is consistent 
with the universal service principles and provisions set forth in 47 U.S.C. § 254 as of 
January 1, 1998. The commission shall make such determination within one hundred 
twenty days after receiving notice of the request. The person or entity making the request 
shall have the burden of proof as to whether each of the standards for reviewing the request 
has been met. Nothing in this section prevents a rural telephone company from voluntarily 
agreeing to provide any of the services, facilities, or access referenced by this section. 

 

Analysis 

 Under federal and state law, there is a requirement that an incumbent local 

exchange carrier (“ILEC”) interconnect to any provider of competitive telecommunications 

services (“CLEC”) requesting interconnection. 47 U.S.C. §§ 251(a) to 251(c) and SDCL 49-31-

81. However, SDCL 49-31-79 specifically provides an exception to the interconnection 

requirement by expressly stating “the obligations of an incumbent local exchange carrier, which 

include the duty to negotiate and provide interconnection, unbundled network elements, resale, 

notice of changes and collocation, do not apply to a rural telephone company unless the company 

has received a bona fide request for interconnection, services, or network elements and the 
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commission determines that the rural telephone company shall fulfill the request.” (emphasis 

added). Based in the plain language of the statute, a rural telephone company (“rural” or “RLEC”) 

is exempt from an ILEC’s duty to negotiate and provide interconnection merely because of the 

company’s status as a rural carrier.  

If a CLEC would like to interconnect with a rural, but a voluntary agreement is not feasible, 

there is an avenue to pursue a Commission order that the rural shall fulfill the CLEC’s request. 

However, as indicated in SDCL 49-31-79, in order to begin such process, the rural must receive a 

bone fide request to interconnect. Additionally, the Commission would need to receive notice that 

such a request was made on the rural. Finally, the Commission would need to determine that that 

the request is not overly burdensome, that the request is technically feasible, and the request is 

consistent with the universal service principles in 47 U.S.C § 254 the rural shall fulfill the request, 

a finding which can only be issued after notice and a hearing pursuant to SDCL Chapter 1-26.  

In its petition for a declaratory ruling, the 911 board cited no authority that provides an 

exception for a carrier transporting 911 traffic nor that indicates that 911 traffic should be treated 

differently than any other carrier providing telecommunications services. Staff is unaware of any 

provision in state or federal law, nor in case law, that provides any exemption to these 

telecommunications provisions because the requesting party is requesting interconnection for 911 

purposes. Unless such provisions do exist, a CLEC requesting delivery of 9-1-1 traffic should be 

treated in the same manner as any other telecommunications carrier seeking to interconnect with 

a RLEC.  
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WHEREFORE, Staff respectfully requests the Commission issue a declaratory ruling 

indicating that 1) there is not an exemption from the rural exemptions if a CLEC requests delivery 

of 9-1-1 traffic and 2) that a bone fide request is a prerequisite for determining whether a rural 

local exchange carrier must interconnect when requested by a CLEC. 

 

Dated this 18th day of June 2018. 

   
 

            Amanda M. Reiss 

            
       Amanda M. Reiss     

Staff Attorney         
South Dakota Public Utilities Commission  
500 East Capitol Ave.     

           Pierre, SD 57501 


