Sancom, Inc. (TC13-060)
RESPONSE TO SDPUC DATA REQUEST NO. 1
RECEIVED: JULY 24, 2013
DUE: AUGUST 7, 2013

Question 1-1:

On the title page, should the list of exceptions to the LECA tariff include LECA sheet 2-24.3.1?

Response 1-1:

Yes, there should be an exception listed to LECA sheet 2-24.3.1. The updated revised Sancom,
Inc. (“Sancom”) Title Page is being filed with this response.

Question 1-2:

Provide supporting calculations for the new Local Switching (End Office) Terminating rate of
$0.028072 as listed on tariff sheet 17-5.

Response 1-2:

Sancom is a rural CLEC and mirrors the FCC’'s Rural Benchmark exemption found in 47 CFR
61.26(e), for interstate switched access rates:

“(e) Rural exemption. Except as provided in paragraph (g) of this section, and notwithstanding
paragraphs (b) through (d) of this section, a rural CLEC competing with a non-rural ILEC shall not
file a tariff for its interstate exchange access services that prices those services above the rate
prescribed in the NECA access tariff, assuming the highest rate band for local switching. In
addition to that NECA rate, the rural CLEC may assess a presubscribed interexchange carrier
charge if, and only to the extent that, the competing ILEC assesses this charge. Beginning July 1,
2013, all CLEC reciprocal compensation rates for intrastate switched exchange access services
subject to this subpart also shall be no higher than that NECA rate.”

Sancom’s intrastate terminating switched access rate at the time of the Federal
Communications Commission’s (FCC), November 18, 2011, Intercarrier Compensation Reform Order
(FCC 11-161 or Order) was higher per minute than the intrastate terminating switched access rate and
remains higher. Sancom followed 47 CFR 51.911 for switched access rate reductions, which did not
require anything in July 2012 due to the interstate terminating switched access rate being higher than

! Connect America Fund, WC Docket No. 10-90, A National Broadband Plan for our Future, GN Docket No. 09-51, Establishing Just and
Reasonable Rates for Local Exchange Carriers, WC Docket no. 05-337, Developing an Unified Intercarrier Compensation Regime, CC
Docket No. 01-92, Federal —State Joint Board on Universal Service, CC Docket No. 96-45, Lifeline and Link-Up, WC Docket No. 03-109,
Universal Service — Mobility Fund, WT Docket No. 10-208, Report and Order and Further Notice of Proposed Rulemaking, FCC 11-161 (rel.
November 18, 2011).
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the intrastate terminating switched access rate. The same rule was followed for July 2013, in paragraph
(c) of this section. Since Sancom follows 47 CFR 61.26(e), and the interstate terminating switched access
rate is higher than the intrastate terminating switched access rate, Sancom adjusted only the structure
of the intrastate terminating rates to mirror the interstate terminating structure.

Sancom’s proposed terminating intrastate switched access rate restructure change for July 2013
is revenue neutral compared to the overall per minute switched access rate that is currently in effect.
Sancom has tariffed a total rate of $0.06042 per intrastate terminating minute of use based on RM05-
002, however since Sancom is a rural CLEC competing with a non-rural ILEC, its interstate terminating
rate mirrors the NECA rates. Therefore, Sancom is following the NECA rate structure for intrastate
terminating rates, which will mirror the structure rate elements of its interstate terminating rates.

In order for Sancom to get to this same structure for both jurisdictions, it took the transport rate
elements it currently bills for interstate terminating traffic and implemented this into the intrastate
tariff for terminating traffic taking mileage, billing percent, and terminations into account. Sancom
could not take the currently effective local switching and info surcharge elements (End Office elements)
and make the same as the interstate terminating rate or the intrastate terminating rate would increase
on an overall per minute rate, therefore after applying the current mileage, billing percent, and
terminations, this per minute amount was deducted from the current $0.06042 rate to come to the End
Office rate of $0.028072.

The FCC does not require rural CLEC’s to mirror Price Cap carriers’ lower interstate rates and the
FCC Order did not change the FCC Rural Benchmark rule. The FCC Order addresses the Rural Benchmark
rules and states, “There are two exceptions to the general benchmarking rule. First, rural competitive
LECs offering service in the same areas as non-rural incumbent LECs are permitted to “benchmark” to
the access rates prescribed in the NECA access tariff, assuming the highest rate band for local switching
(the rural exemption).”> Therefore, Sancom is in compliance with FCC Order and 47 CFR 51.911 by
converting its intrastate Non-LTR rate structure to the same LTR structure of its interstate rates and not
increasing the overall rate per minute. In future FCC transition reductions, the terminating End Office
rate will continue to decrease, which will leave Sancom intrastate terminating rate lower than its
interstate terminating rate for the next few years until the End Office element is reduced to $0.005 in
July 2016. Once this reduction step is met then the terminating rates for both jurisdictions should
become equal and remain equal as the remaining transitional steps are followed.

On the next page, is an illustration of the Sancom terminating intrastate switched access rates
versus terminating interstate switched access rates. This illustrates the current almost two cent
difference in rates and why the End Office rate was utilized in this July 2013 restructuring filing:

2 Ibid., 1807.
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Intrastate (Term) Through 6/30/13
Element Rate Per AMOU
Local Switching Per AMOU $0.008610
Local Transport Per AMOU 50013390
Carrier Common Line Per AMOU 50.038420
Orig & Term Total Rate Per AMOU $0.060420

Intrastate (Term) 7/1/13-6/30/14

Miles/ Billing Total Per
Element Rate Terminations Percent AMOU
End Office {Includes LS and Info Surcharge) 50.028072 1 100% $0.025072
Tandem Switched Facility - Per AMOU Per Mile 50.000418 67 100% 50028006
Tandem Switched Termination - Per AMOU Per Term 50.002171 2 100% 50004342
Information Surcharge - Per AMOU 50.000000 1 100% $0.000000
Term Total Rate Per AMOU $0.060420

Interstate (Term) Through 6/30/14

Miles/ Billing Total Per
Element Rate Terminations Percent AMOU

End Office - LS and Info Surcharge - Per AMOU 50.046644 1 100% 50.046644
Tandem Switched Facility - Per AMOU Per Mile 50.000418 67 100% 50.028006
Tandem Switched Termination - Per AMOU Per Term 50002171 2 100% 50004342
Information Surcharge - Per AMOU 50.000513 1 100% 50.000513
Term Total Rate Per AMOU $0.079505

Intrastate Rate Difference Compared to Interstate Switched Access Rate Per Minute: ($0.019085)

Question 1-3:

On tariff sheet 17-5, footnote 2 identifies the applicable rates for VolP Traffic. Per 47 CFR
51.913, originating access reciprocal compensation rates for VolP must equal the relevant interstate
originating accesses charges effective July 1, 2014. Does the existing footnote accurately reflect this
requirement? If so, please explain how it meets the requirement. If not, consider adding proper
language into the footnote should the company not want to re-file again next year.

Response 1-3:

Yes, Sancom’s existing footnote 2 on tariff sheet 17-5 regarding VolP Traffic rates is accurately
reflected based on the FCC Order and for upcoming rate adjustments. As stated in response to Question
1-2 above, Sancom’s interstate switched access rate overall is around two cents higher than its overall
intrastate switched access rate for both originating and terminating traffic. The Order states that VolP-
PSTN calls exchanged with an IXC or telecommunications provider using Time Division Multiplexing
format [per CFR Title 47, Section 51.913(a)] or a functional equivalent [per Section 51.913(b)] should be
subject to a rate equal to the relevant interstate access charges. However, the FCC later clarified that if
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a Local Exchange Carrier’s intrastate switched access rate is lower than its interstate switched access
rate, the VolP rate would be the lower of the two rates®, which is the case for Sancom.

The way footnote 2 is worded on the revised tariff sheet clarifies that an originating intrastate
VoIP-PSTN minute will be billed at the intrastate switched access originating rates and a terminating
intrastate VolP-PSTN minute will be billed at the intrastate switched access terminating rates. Based on
the current FCC Order, Sancom does not anticipate this footnote 2 will need to be revised. Following
the FCC Order, Sancom projects its originating intrastate switched access rates will remain lower than its
originating interstate switched access rates and therefore the intrastate switched access rates will apply
to originating VolP-PSTN Traffic. Sancom also projects its terminating intrastate switched access rates
will remain lower or equal to its interstate switched access rates over the rural carrier nine year
transition period set by the FCC Order and therefore will not bill the higher interstate switched access
rates for VolP-PSTN Traffic for either originating or terminating intrastate VolP-PSTN Traffic. Sancom
addressed this issue in its last tariff revision filed in Docket TC12-033. The only change made in this
recent tariff filing is to break out originating versus terminating rates and to reference back to the
switched access rates within the tariff versus the hard coded rate so future changes should not be
necessary for this tariff language based on the current FCC Order.

Question 1-4:

Sancom is benchmarking its terminating intrastate switched access rates pursuant to 47 CFR
51.911 and 47 CFR 61.26, however ARSD 20:10:27:02.01 requires CLECs to charge intrastate switched
access rates that do not exceed the intrastate switched access rate of the RBOC. Since Sancom’s
terminating switched access rates reference NECA’s rates, which are higher than Qwest’s terminating
intrastate access rates (the RBOC), does Sancom request the Commission waive ARSD 20:10:27:02.01 for
Sancom’s terminating intrastate access rates?

Response 1-4:

Yes, Sancom requests the Commission waive ARSD 20:10:27:02.01 for Sancom’s intrastate
switched access rates. Sancom is filing the waiver request with this response.

% FCC Order released February 3, 2012 (DA12-147), in WC Docket No. 10-90, et al. Paragraph 24, Operation of \VoIP Rules When Interstate
Access Rates Exceed Intrastate Access Rates.
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